Neohodnoceno

sýr Fontina d'Alpeggio DOP Jotaz 100g

Základem pro výrobu Fontiny je nepasterované mléko z jednoho dojení. Sýr je světle žlutý, pružný, s malými oky a zraje 3 až 4 měsíce při teplotě 8 –12 °C. Sýr je díky plnotučnému mléku bohatý na bílkoviny a tuky, obsahuje i hodnotné minerální látky jako je vápník a fosfor. 

Fontinu se díky jejím výživovým hodnotám snažilo mnoho sýrařů napodobit. Snad nejznámější imitaci vytvořili dánští sýraři a pojmenovali ji fontal. Výrobci originální fontiny se proto rozhodli svůj sýr před nežádoucími kopiemi chránit. Nejdříve získali potvrzení, že se jedná o typický výrobek a v roce 1955 získal sýr ochranné značení DOC. Pravá fontina se pozná podle razítka se stylizovaným Matterhornem s nápisem Consorzio produttori fontina. Mladá fontina se konzumuje polotvrdá. Zralejší sýr se dá snadno roztavit a používá se k vaření.

90 Kč
Kategorie: Kravské

Složení: kravské MLÉKO, syřidlo, sůl.

Alergeny: mléko 

Skladovat při teplotě +4 až +7°C.

Země původu: Itálie

 

Typický zimní pokrm obyvatel údolí Aosta je fondutaVznikla jako udržitelné jídlo – ekonomicky rozumné využití odkrojků sýra.
Ideální nádoba na vaření je kotlík s kulatým dnem, aby se při vaření sýr mohl lépe promíchávat šlehací metlou. Fonduta se podává jako předkrm nebo hlavní chod i jako sýrová omáčka k těstovinám nebo rýži. Klasická fonduta se servíruje v keramické misce s opečenými kousky chleba. Milovníci lanýžů mohou v sezóně dozdobit lupínky bílého lanýže.
 
Recept Fonduta Valdostana
 
Ingredience
400 g nepříliš zralého sýru fontina bez kůrky
250 ml čerstvého plnotučného mléka
30 g másla
4 žloutky
sůl, bílý pepř
opečené krajíčky chleba
 
Postup
Fontinu nakrájíme na kousky a na 4 hodiny naložíme do mléka. Máslo rozpustíme ve vodní lázni v nádobě na fondue nebo středně velkém hrnci. Přidáme kousky sýra a 3 lžíce mléka, ve kterém byla fontina naložena. Zmírníme teplotu a vodu udržujeme těsně pod bodem varu. Za stálého míchání rozpustíme sýr. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky a směs rychle vmícháme do sýrové hmoty až vznikne hustý, jednolitý krém. Osolíme, opepříme, vlijeme do keramických misek a podáváme s opečeným chlebem.