Neohodnoceno

sýr Fontina d'Alpeggio DOP Jotaz 100g

Základem pro výrobu Fontiny je nepasterované mléko z jednoho dojení. Sýr je světle žlutý, pružný, s malými oky a zraje 3 až 4 měsíce při teplotě 8 –12 °C. Sýr je díky plnotučnému mléku bohatý na bílkoviny a tuky, obsahuje i hodnotné minerální látky jako je vápník a fosfor. 

Fontinu se díky jejím výživovým hodnotám snažilo mnoho sýrařů napodobit. Snad nejznámější imitaci vytvořili dánští sýraři a pojmenovali ji fontal. Výrobci originální fontiny se proto rozhodli svůj sýr před nežádoucími kopiemi chránit. Nejdříve získali potvrzení, že se jedná o typický výrobek a v roce 1955 získal sýr ochranné značení DOC. Pravá fontina se pozná podle razítka se stylizovaným Matterhornem s nápisem Consorzio produttori fontina. Mladá fontina se konzumuje polotvrdá. Zralejší sýr se dá snadno roztavit a používá se k vaření.

87 Kč
Kategorie: Kravské

Složení: kravské MLÉKO, syřidlo, sůl.

Alergeny: mléko 

Skladovat při teplotě +4 až +7°C.

Země původu: Itálie

 

Typický zimní pokrm obyvatel údolí Aosta je fondutaVznikla jako udržitelné jídlo – ekonomicky rozumné využití odkrojků sýra.
Ideální nádoba na vaření je kotlík s kulatým dnem, aby se při vaření sýr mohl lépe promíchávat šlehací metlou. Fonduta se podává jako předkrm nebo hlavní chod i jako sýrová omáčka k těstovinám nebo rýži. Klasická fonduta se servíruje v keramické misce s opečenými kousky chleba. Milovníci lanýžů mohou v sezóně dozdobit lupínky bílého lanýže.
 
Recept Fonduta Valdostana
 
Ingredience
400 g nepříliš zralého sýru fontina bez kůrky
250 ml čerstvého plnotučného mléka
30 g másla
4 žloutky
sůl, bílý pepř
opečené krajíčky chleba
 
Postup
Fontinu nakrájíme na kousky a na 4 hodiny naložíme do mléka. Máslo rozpustíme ve vodní lázni v nádobě na fondue nebo středně velkém hrnci. Přidáme kousky sýra a 3 lžíce mléka, ve kterém byla fontina naložena. Zmírníme teplotu a vodu udržujeme těsně pod bodem varu. Za stálého míchání rozpustíme sýr. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky a směs rychle vmícháme do sýrové hmoty až vznikne hustý, jednolitý krém. Osolíme, opepříme, vlijeme do keramických misek a podáváme s opečeným chlebem. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení