Neohodnoceno

Ogliastra IGT Rosso Saccare bio Pusole

Velmi povedený naturální blend původních sardinských odrůd Cannonau, Monica a Muristeddu z více než 70 let staré vinice Saccarè rodiny Pusole. Aroma červeného ovoce, pečených oliv, koření, hebká tříslovina a vyvážená struktura se výborně hodí k zemitým jídlům z červeného masa, zvěřiny a středně vyzrálým sýrům.

1 199 Kč
Kategorie: Sardegna / Sardinie

Vinice mezi vesnicemi Baunei a Lotzorai leží na neuvěřitelně rozmanitých půdách od jílovitých až po písčité plné kamenů a jsou ovlivňovány blízkým mořem i až více než 1 000 m vysokými kopci. Pěstování i výroba vín probíhají totálně naturálně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ o plevel se starají ovce, réva není zavlažována a vytváří si tak hluboké kořeny, kterými do sebe vstřebává nejenom vodu, ale i minerály ovlivňující chuť, chemické postřiky ani stimulanty tu neexistují, výtěžnost je velmi nízká a z každého keříku se sklidí jenom 1–1,5 kg hroznů. Ani ve sklepě bratři do vinifikace téměř nezasahují, všechna vína nechávají macerovat na slupkách, fermentace je spontánní a do láhve víno putuje bez filtrace.

Díky tomuto přístupu jsou jejich vína velmi osobitá, aromatická a odráží v sobě terroir i vlastnosti jednotlivých odrůd.

 

Odrůda: Cannonau, Monica, Muristellu

Zrání: 12 měsíců v baricích

Doporučení: středně vyzrálé sýry, pečená a grilovaná masa, zvěřina

Teplota podávání: 14-16 °C

Alkohol: 15 %

Alergeny: siřičitany

Země původu: Itálie

 

Pusole

Lorenzo a Roberto Pusole nejsou jenom obyčejní vinaři. Vedle toho, že pěstují místní odrůdy vinné révy Vermentino a Cannonau, se také věnují polodivokému chovu prasat původního sardinského plemene i pěstování lokálních odrůd oliv a obilí. Jejich ekologická farma v oblasti Ogliastra na východním pobřeží Sardinie funguje v dokonalé rovnováze s přírodou.