Neohodnoceno

Gavi DOCG Anfora La Zerba 2021 bio

Zajímavé, přirozeně zakalené a velmi bohaté Gavi s balzámovými tóny, které spontánně kvasí a následně devět měsíců zraje v terakotových amforách. Vyzkoušet jej můžete třeba se sushi, rybami či tatarákem, ale vždy jej před konzumací nechte alespoň 10 minut "vydýchat", abyste si plně užili jeho jedinečnou chuť.

629 Kč
Kategorie: Piemonte / Piemont

Odrůda: 100 % Cortese bio

Zrání: 9 měsíců v terakotových amforách

Doporučení: sushi, ryby, tatarák

Teplota podávání: 12°C

Alkohol: 14 %

Alergeny: siřičitany

Země původu: Itálie

 

La Zerba

Maličké ekologické vinařství La Zerba založila rodina Lorenzi v roce 1973.

Jejich 12 hektarů vinic, osázených převážně místními odrůdami Cortese a Barbera, leží v kopcovité krajině kolem vesnice Tessarolo, která je součástí DOC Gavi. Roční produkce tohoto rodinného vinařství nepřesahuje 50 000 lahví. Díky vyšší poloze kolem 300 m n.m. jsou jejich vína méně ovocitá, více minerální, strukturovaná  a svěží než je tomu u klasických vín z Gavi. K tomu přispívá i specifické složení jílovité půdy, která je tu neobvykle výrazně červená a velmi bohatá na minerály. La Zerba je kompletně biologické vinařství, ve kterém vinice hnojí pouze bio hnojem, půdu obohacují zaorávkou a plevel odstraňují výhradně mechanicky. Samozřejmostí je ruční sklizeň a velmi omezené používání siřičitanů. Celý pozemek obklopují lesy, které zajišťují ochranu před znečištěním, ale také pomáhají vytvářet harmonický a rozmanitý ekosystém. 

Rodina Lorenzi nechává svá vína zrát převážně v nerezových tancích, skutečnou raritou je jejich Gavi zrající v terakotových amforách. V nich víno spontánně kvasí na slupkách zhruba jeden měsíc, po odstranění slupek víno dál zůstává v amforách a během ledna/února, kdy je nejchladněji, jsou amfory přemístěny ven, kde se víno vlivem chladu stabilizuje. Na jaře se víno přelije a až do nalahvování zůstává na jemných kalech. Díky absenci filtrace zůstává přirozeně zakalené a má velmi bohatou chuť, která ještě více vynikne, když víno necháte před konzumací 10-15 min. vydýchat.