Neohodnoceno

Cerasuolo d'Abruzzo DOC Torre Dei Beati

Růžové víno Cerasuolo d'Abruzzo je jedním z vyhlášených vín regionu Abruzzo, které místní vinaři dříve nabízeli jenom vzácným hostům. Vyrábí se z odrůdy Montepulciano d'Abruzzo, a i když se v Abruzzu vyrábí prakticky odjakživa, chráněného označení DOC se dočkalo až v roce 2010. Jeho jméno je odvozeno od slova "cerasa", které se na jihu Itálie používá pro třešně. Pro Cerasuolo Torre dei Beati je typická nejenom třešňová barva, ale také svěží aroma třešní, granátového jablka a jahod, doplněné osvěžujícími citrusy a elegantními tóny růží. Jeho chuť je plná, vyvážená s výraznější kyselinkou a mineralitou, které z něj dělají univerzálního společníka pro celou řadu pokrmů od pizzy až po rybu. V Torre dei Beati pro jeho výrobu používají jenom ty nejlepší, ekologicky vypěstované hrozny z vinic ve výšce 300 m n.m., které se mohou pochlubit unikátním mikroklimatem. V roce 2018 získalo od průvodce Gambero Rosso titul "nejlepší růžové víno roku" a pravidelně se objevuje v seznamu Slow Food "100 nejlepších italských růžových vín". 

399 Kč
Kategorie: Nápoje

Odrůda: 100 % Montepulciano

Zrání: nerezové tanky

Doporučení: nejrůznější italské předkrmy, luštěninové polévky, bílé maso, ryby či pizza

Teplota podávání: 13-14°C

Alergeny: siřičitany

Alkohol: 14 %

Země původu: Itálie

 

Torre dei Beati

Vinařství Torre dei Beati vzniklo v roce 1999, když Fausto Albanesi převzal vinice po svém tátovi. Hned od samého začátku věděl, že chce vyrábět kvalitní, poctivá vína, vyjadřující to nejlepší z lokálních odrůd, a proto hned začal hospodařit v bio režimu a v roce 2000 světlo světa spatřila první lahev Montepulciana d'Abruzzo. Víno nejprve vyráběl pouze v přízemí starého venkovského domku uprostřed vinice, později prostory rozšířil o sklep a nové výrobní prostory. Fausto a jeho rodina se stará o 21 hektarů vinic ve vyhlášené vinařské oblasti Loreto Aprutino. Vinice se nachází na kopcích ve výšce 300 m n.m. mezi horským masivem Gran Sasso a pobřežím. Přes den tu panují příjemné teploty ovlivněné vlahým vánkem od moře a v noci pak teplota výrazně klesá díky chladnému vzduchu z hor. Dobře ventilované vinice nejsou tak náchylné na plísně a jiné choroby, proto je možné pěstování révy zcela bez chemie. Nejstarší vinice byly osázeny již v 70. letech odrůdou Montepulciano d'Abruzzo, kterou později doplnily další dvě autochtonní bílé odrůdy: Pecorino a Trebbiano d'Abruzzo. Hnacím motorem celého vinařství je Faustova neutuchající zvědavost, která jej nutí neustále experimentovat, sledovat vlastnosti jednotlivých odrůd a snažit se o to, aby jeho vína co nejlépe vyjadřovala terroir a jedinečné charakteristiky lokálních odrůd.