Neohodnoceno

Primitivo Negroamaro Morella 2020

Primitivo Negroamaro je jedním ze dvou blendů vytvořených enoložkou Lisou Gilbee. Lisa v těchto dvou blendech propojila tradici s inovací a stvořila vína, která se dají pít jak mladá, tak je možné jim dát čas k dalšímu vytříbení chutí. Primitivo Negroamaro vzniklo spojením dvou nejtypičtějších apulijských odrůd, Primitiva a Negroamara, vypěstovaných na padesát let starých, biodynamicky obhospodařovaných, vinicích. Výsledkem je šťavnaté, výborně pitelné víno, které v sobě propojuje ovocné tóny a kulatost Primitiva s kořenitostí Negroamara. Primitivo Negroamaro je charakteristické kořeněným aroma s tóny pomerančové kůry a zralého červeného ovoce, a ovocnou chutí se stopou tabáku a výraznější tříslovinou v závěru.

689 Kč
Kategorie: Puglia / Apulie

Složení: 50 % Primitivo, 50 % Negroamaro

Zrání: 12 měsíců v baricích z francouzského dubu Allier a 8 měsíců v láhvi

Doporučení: ragú, výraznější masa

Teplota podávání: 18°C

Alergeny: siřičitany

Země původu: Itálie

 

Morella

Vinařství Morella je jedno z nejlepších vinařství regionu Puglia. Toto maličké rodinné vinařství, jehož roční produkce nepřesahuje 30 000 lahví, se nachází ve městě Manduria. Gaetano Morella spolu se svojí ženu Lisou Gilbee obhospodařují svých 20 hektarů vinic ručně podle zásad biodynamického vinohradnictví. Ty nejstarší vinice s unikátním charakterem dosahují stáří až 80 let a dodávají vínům výraznou mineralitu. Vína Morella jsou skutečným klenotem a od ostatních podobných vín se odlišují svou svěžestí a lehkostí, které jsou dány velmi brzkou sklizní a extrémně nízkou výtěžností nepřesahující 2 000 kg hroznů na hektar. Velmi zajímavé jsou také jejich experimenty s odrůdou Malbec, za kterými stojí právě Lisa. Ta byla ve své rodné Austrálii považována za velmi talentovanou enoložku, což svými cuvée nyní dokazuje i v Itálii.