Ogliastra IGT Rosso Saccare bio Pusole
Velmi povedený naturální blend původních sardinských odrůd Cannonau, Monica a Muristeddu z více než 70 let staré vinice Saccarè rodiny Pusole. Aroma červeného ovoce, pečených oliv, koření, hebká tříslovina a vyvážená struktura se výborně hodí k zemitým jídlům z červeného masa, zvěřiny a středně vyzrálým sýrům.
Kategorie: | Sardegna / Sardinie |
---|
Vinice mezi vesnicemi Baunei a Lotzorai leží na neuvěřitelně rozmanitých půdách od jílovitých až po písčité plné kamenů a jsou ovlivňovány blízkým mořem i až více než 1 000 m vysokými kopci. Pěstování i výroba vín probíhají totálně naturálně – o plevel se starají ovce, réva není zavlažována a vytváří si tak hluboké kořeny, kterými do sebe vstřebává nejenom vodu, ale i minerály ovlivňující chuť, chemické postřiky ani stimulanty tu neexistují, výtěžnost je velmi nízká a z každého keříku se sklidí jenom 1–1,5 kg hroznů. Ani ve sklepě bratři do vinifikace téměř nezasahují, všechna vína nechávají macerovat na slupkách, fermentace je spontánní a do láhve víno putuje bez filtrace.
Díky tomuto přístupu jsou jejich vína velmi osobitá, aromatická a odráží v sobě terroir i vlastnosti jednotlivých odrůd.
Odrůda: Cannonau, Monica, Muristellu
Zrání: 12 měsíců v baricích
Doporučení: středně vyzrálé sýry, pečená a grilovaná masa, zvěřina
Teplota podávání: 14-16 °C
Alkohol: 15 %
Alergeny: siřičitany
Země původu: Itálie
Pusole
Lorenzo a Roberto Pusole nejsou jenom obyčejní vinaři. Vedle toho, že pěstují místní odrůdy vinné révy Vermentino a Cannonau, se také věnují polodivokému chovu prasat původního sardinského plemene i pěstování lokálních odrůd oliv a obilí. Jejich ekologická farma v oblasti Ogliastra na východním pobřeží Sardinie funguje v dokonalé rovnováze s přírodou.