Montepulciano d'Abruzzo DOC Torre Dei Beati
Montepulciano d'Abruzzo je nejznámějším vínem regionu Abruzzo. Díky svému jménu bývá často zaměňováno s víny vyráběnými kolem toskánského Montepulciana, jejichž základem je ale odrůda Sangiovese. Montepulciano je starodávná odrůda, která do Abruzza doputovala před mnoha staletími pravděpodobně z Řecka. Ve vinařství Torre dei Beati byla první odrůdou, kterou v 70. letech osázeli své vinice. A právě z těchto nejstarších keřů révy se zrodilo i Montepulciano d'Abruzzo 2020. Staří révy a zrání v použitých dubových baricích dodává jinak typickému ovocnému aroma lehce kořeněný tón. Jeho plná sametová chuť, vyvážené třísloviny, přirozená mineralita a jemná kyselinka skvěle doplní typická jednoduchá masová jídla z Abruzza. Hrozny pochází z ekologicky obhospodařovaných vinic s jedinečným mikroklimatem a vápencovo-jílovým podložím, které se nachází v oblasti Loreto Aprutino mezi mořem a vysokými štíty Apenin.
Kategorie: | Nápoje |
---|
Odrůda: 100 % Montepulciano
Zrání: 15 - 18 měsíců v baricích z francouzského dubu
Doporučení: jednoduše upravená masa jako jehněčí na dřevěném uhlí, skopové špízy, dušené vepřové s rajčaty či dušené jehněčí vnitřnosti
Teplota podávání: 18-20°C
Alergeny: siřičitany
Alkohol: 14 %
Země původu: Itálie
Torre dei Beati
Vinařství Torre dei Beati vzniklo v roce 1999, když Fausto Albanesi převzal vinice po svém tátovi. Hned od samého začátku věděl, že chce vyrábět kvalitní, poctivá vína, vyjadřující to nejlepší z lokálních odrůd, a proto hned začal hospodařit v bio režimu a v roce 2000 světlo světa spatřila první lahev Montepulciana d'Abruzzo. Víno nejprve vyráběl pouze v přízemí starého venkovského domku uprostřed vinice, později prostory rozšířil o sklep a nové výrobní prostory. Fausto a jeho rodina se stará o 21 hektarů vinic ve vyhlášené vinařské oblasti Loreto Aprutino. Vinice se nachází na kopcích ve výšce 300 m n.m. mezi horským masivem Gran Sasso a pobřežím. Přes den tu panují příjemné teploty ovlivněné vlahým vánkem od moře a v noci pak teplota výrazně klesá díky chladnému vzduchu z hor. Dobře ventilované vinice nejsou tak náchylné na plísně a jiné choroby, proto je možné pěstování révy zcela bez chemie. Nejstarší vinice byly osázeny již v 70. letech odrůdou Montepulciano d'Abruzzo, kterou později doplnily další dvě autochtonní bílé odrůdy: Pecorino a Trebbiano d'Abruzzo. Hnacím motorem celého vinařství je Faustova neutuchající zvědavost, která jej nutí neustále experimentovat, sledovat vlastnosti jednotlivých odrůd a snažit se o to, aby jeho vína co nejlépe vyjadřovala terroir a jedinečné charakteristiky lokálních odrůd.