Latour a Civitella Grechetto di Civitella d'Agliano IGT Sergio Mottura
Ikona Lazia. Vůbec první bílé víno z tohoto regionu, které získalo od průvodce Gambero Rosso 3 skleničky! Vyrobené ze staré lokální odrůdy Grechetto (klonu Poggio della Costa) v bio kvalitě z pěti nejlepších vinohradů a zrající devět měsíců v baricích. Má krásnou zlatavou barvu a komplexní hřejivou vůni bílého ovoce, rozpuštěného másla a oříšků. Příjemně svěží a plné, sametové s dlouhým vanilkovým závěrem.
Kategorie: | Lazio |
---|
Své jméno, které znamená doslova Latour v Civitelle, dostalo podle slavného burgundského vinaře Louise Fabriceho Latoura, který dal Sergiovi nejenom cenné rady, ale i bariky a naučil ho s nimi pracovat tak, že se Sergio stal nejlepším interpretem tohoto vína na světě. Když se totiž Louise a Sergio v roce 1993 náhodou potkali v Berlíně, Louise i přes vzájemnou rivalitu mezi italskými a francouzskými vinaři Sergiovo víno ochutnal a nešetřil komplimenty. Jenom se ptal, proč nezkusil zrání v baricích, načež mu Sergio přiznal, že zkusil, ale s nevalnými výsledky. Louise mu nabídl pomocnou ruku a Latour a Civitella bylo na světě.
Odrůda: 100 % Grechetto
Zrání: 9 měsíce na bariku
Doporučení: s pečeným kuřetem, treskou po livornsku, toskánskou polévkou ribollita nebo pěkně letně s gazpachem
Teplota podávání 10 - 12°C
Alkohol: 14 %
Alergeny: siřičitany
Země původu: Itálie
Sergio Mottura
Sergio Mottura patří k nejlepším vinařům v Laziu. Ač rodilý Piemonťan, celý život zasvětil zkoumání lokálních odrůd z Lazia a snažil se, aby si odrůdy jako Grechetto, Procanico, Drupeggio nebo Verdello vydobyly svoji slávu. Dnes je Sergio považován za nejlepšího interpreta Grechetta na světě. Na svých 36 hektarech v Civitelle, kde se víno úspěšně pěstovalo už v roce 1292, hospodaří zcela ekologicky a pečuje o biodiverzitu místní krajiny. Proto si za svůj symbol vybral dikobraza, zvíře, které si na nezničené, čisté prostředí také velmi potrpí.