Fior di Rosso Barraco
Lehké a velmi netradiční naturální víno vonící po tmavém ovoci, mořské soli a eukalyptu. Z původní sicilské, téměř vymizelé odrůdy Pignatello doplněné troškou Nero d'Avola z ekologických písčitých vinic kousek od pobřeží u Marsaly na západě Sicílie.
Kategorie: | Nápoje |
---|
Odrůda: Pignatello, Nero d'Avola
Zrání: 3 měsíce na slupkách, 1 rok na nerezu
Doporučení: pizza, těstoviny s masovými omáčkami, salámy, sýry
Teplota podávání: 16-18 °C
Alkohol: 12 %
Alergeny: siřičitany
Země původu: Itálie
Barraco
Barraco je malé naturální vinařství, které vzniklo v roce 2004, když Nino Barraco navázal na své předky a začal v okolí Marsaly na západním pobřeží Sicílie pěstovat révu. Postupně dokoupil další parcely a dnes se stará o 14 hektarů, které osázel pouze původními sicilskými odrůdy Grillo, Catarratto, Zibibbo, Nero d’Avola a Pignatello. Jeho vinice jsou velmi rozmanité, některé jsou jílovité s tři miliony let starými kameny, kterým místní říkají „cuti“, jiné rostou dokonce přímo mezi písečnými dunami. Ale jedno mají společné: Nino na nich pracuje čistě naturálním způsobem, bez zavlažování, chemických postřiků a umělých hnojiv, téměř bez zásahů. Svá vína pouze doprovází na cestě z vinice do sklepa, nečiří, nefiltruje a nechává přírodu, aby předvedla, co umí. Jeho filozofie je jednoduchá: víno nemusí být perfektní, ale musí být osobité a dobře rozpoznatelné, maximálně odrážet místo, odkud pochází. A přesně taková jsou vína Barraco. Sicilsky divoká, neuhlazená, plná hodně neobvyklých tónů, s výraznou slaností. Žádná klasická harmonická vína, ale skutečná řemeslná divočina.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.