Neohodnoceno

Bagoss di Alpeggio La Malga del Re 100g

Bagòss je sýr z nepasterizovaného kravského mléka, který se vyrábí pouze ve vesnici Bagolino v Lombardii. Jeho výroba probíhá po staletí stejným způsobem a řídí se velmi přísnými pravidly. 

169 Kč
Kategorie: Kravské

Použité mléko musí pocházet od krav rasy Bruno-Alpina chovaných v Bagolinu, krmených výhradně lokálním senem (v zimním období) a čerstvou trávou z horských pastvin (během letních měsíců). Sýrová hmota se zahřívá na ohni v měděných kádích a přidává se do ní najemno namletý šafrán, který sýru dodává krásnou zlatavou barvu. Každá forma váží 17-20 kg a na její výrobu je potřeba 300 litrů mléka. Povrch Bagòssu se potírá lněným olejem, díky kterému kůrka získává okrovou barvu. Minimální doba zrání je 12 měsíců, ale formy se běžně nechávají zrát i několik let.

Bagòss di Alpeggio zraje 3 roky a vyrábí se přímo na horské salaši ve výšce okolo 2 000 m.n.m. z mléka krav, které se zde pasou v letních měsících. Má výraznou, jemně štiplavou chuť a plné aroma s tóny bylin. Hodí se k aperitivu, na strouhání nebo na závěr večeře místo dezertu. Vyzkoušejte ho se šampaňským nebo s Franciacortou.

 

Složení: mléko, syřidlo, sůl, šafrán

Alergeny: mléko

Země původu: Itálie