Neohodnoceno

Trebbiano d'Abruzzo DOC Torre Dei Beati

Trebbiano je stará odrůda, kterou znali již staří Římané. V Itálii existuje 7 různých apelací DOC a jednou z nejznámějších je právě Trebbiano d'Abruzzo. Fausto Albanesi z vinařství Torre dei Beati vysázel Trebbiano na svých vinicích rozprostírajících se na kopcích mezi pobřežím a horským masivem Gran Sasso v Abruzzu v roce 2008. Vinice s unikátním mikroklimatem jsou kompletně v bio režimu a žádná chemie tu není potřeba. Etiketou Bianchi Grilli Fausto označuje limitované produkce bílých vín z autochtonních odrůd. Jeho Trebbiano má krásné výrazné aroma připomínající bílé květy, žluté ovoce a heřmánek. Harmonická chuť s dobře vyváženou kyselinkou se skvěle hodí k lehkým pokrmům jako jsou těstoviny plněné ricottou, dušené ryby či čerstvé sýry.

599 Kč
Kategorie: Nápoje

Odrůda: 100 % Trebbiano Abruzzese

Zrání: 11 měsíců na nerezu a malá část v tonneaux z akátového dřeva

Doporučení: čerstvé sýry, ravioli s ricottou, dušené ryby, rybí tatarák

Teplota podávání: 13°C

Alergeny: siřičitany

Alkohol: 12,5 %

Země původu: Itálie

 

Torre dei Beati

Vinařství Torre dei Beati vzniklo v roce 1999, když Fausto Albanesi převzal vinice po svém tátovi. Hned od samého začátku věděl, že chce vyrábět kvalitní, poctivá vína, vyjadřující to nejlepší z lokálních odrůd, a proto hned začal hospodařit v bio režimu a v roce 2000 světlo světa spatřila první lahev Montepulciana d'Abruzzo. Víno nejprve vyráběl pouze v přízemí starého venkovského domku uprostřed vinice, později prostory rozšířil o sklep a nové výrobní prostory. Fausto a jeho rodina se stará o 21 hektarů vinic ve vyhlášené vinařské oblasti Loreto Aprutino. Vinice se nachází na kopcích ve výšce 300 m n.m. mezi horským masivem Gran Sasso a pobřežím. Přes den tu panují příjemné teploty ovlivněné vlahým vánkem od moře a v noci pak teplota výrazně klesá díky chladnému vzduchu z hor. Dobře ventilované vinice nejsou tak náchylné na plísně a jiné choroby, proto je možné pěstování révy zcela bez chemie. Nejstarší vinice byly osázeny již v 70. letech odrůdou Montepulciano d'Abruzzo, kterou později doplnily další dvě autochtonní bílé odrůdy: Pecorino a Trebbiano d'Abruzzo. Hnacím motorem celého vinařství je Faustova neutuchající zvědavost, která jej nutí neustále experimentovat, sledovat vlastnosti jednotlivých odrůd a snažit se o to, aby jeho vína co nejlépe vyjadřovala terroir a jedinečné charakteristiky lokálních odrůd.